Kan man trimma en elcykel

Trimma din elcykel

Vill du att din elcykel ska gå snabbare? Alla elcyklar går att trimma och det är bara lagen och din tekniska kunskap som sätter gränserna för vad du kan åstadkomma.

Vissa påstår att det är helt omöjligt att trimma en elcykel. Nonsens! Elmotorer byggs inte för en specifik hastighet och alla elcyklar går att trimma. För att elcyklar ska hålla max 25 km/h finns en elektronisk mekanism som stryper effekten så att maxfarten hålls. Du har säkert själv märkt att din elcykel har en ”sweet spot” där motorn går optimalt.

Genom att manipulera den kan du få cykeln att gå bättre även i andra hastigheter och du behöver alltså inte köra för fort för att få ut effekt av din trimning. Den kan ge resultat i form av en elcykel som blir jämnare och mer bekväm i sin gång. Och efter trimning kan din elcykel klara svåra backar som aldrig förr! Även om du får en ny toppfart behöver du med andra ord inte elcykla på som en galning.

Observera att nedanstående alternativ anges endast i upplysningssyfte. Att trimma sin elcykel på ett sätt som innebär ingrepp är inget vi rekommenderar. Åverkan på elmotor eller i elsystemet kan göra att garantier inte gäller. Tänk därför igenom konsekvenserna noga innan du börjar skruva!

Olika sätt att trimma elcykeln

1.Byt till större däck!

Det kan låta simpelt, men detta är enklaste sättet att trimma elcykeln. Genom att byta till större däck ökar du hastigheten på din elcykel. Se även till att de har rätt lufttryck, så kan du få några km/h extra.

2.Köp en speedbox

Om du har en dyrare elcykel med avancerat elsystem kan du köpa en speedbox. Kostnaden är ca 1000-1500 kronor och boxar finns att köpa till nästan alla dyrare system.

3.Kapa kabeln

I många kontrollboxar finns det en kabel som fungerar som hastighetsspärr. Genom att koppla bort den tar du bort hastighetsbegränsningen.

4.Byt kontrollbox

Istället för att kapa kablar kan du byta hela kontrollboxen. Ofta måste du byta en del kontakter och displayen på styret, men det kan det vara värt. Motor och batteri är egentligen inte gjorda för högre effekt, men de har vanligtvis en bra felmarginal. Därför kan du rent teoretiskt öka från 250W till 300W utan problem. Är du osäker på vad dina komponenter tål kan du sikta på en 250W kontrollbox utan begränsning.

5.Byt till batteri med högre spänning

Många kontrollboxar är byggda för att klara flera olika spänningar och om du köper ett 36V batteri istället för 24V kan du få en snabbare cykel. Var i så fall noga med att kolla specifikationerna för just din kontrollbox.

6.Bygg om kontrollboxen

Det här är inget för amatören, utan kanske snarare för den nyfikne elektroingenjören som vill ha något kul att pyssla med på kvällarna.

7.Leta efter hemliga menyn

Det låter som sökandet efter den heliga graalen, men det sägs att det på vissa elcyklar ska finnas en hemlig meny där du kan ställa in storleken på hjulet. Genom att minska måttet för omkretsen kommer elcykeln att gå snabbare.

Tänk på detta om du trimmar elcykel

Trimmet tar bort fartspärren vid 25 km/h och gör att elcykeln ger fullt motorstöd ända upp till 50 km/h. Vissa motorer kan trimmas till att gå i 99 km/h, men detta är ganska meningslöst eftersom du inte bör färdas så snabbt på elcykel. För det första är det olagligt, för det andra är skaderisken stor och för det tredje är elcykeln inte byggd för att tåla så stora påfrestningar.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *