Bygg en elcykel billigt

Bygg en elcykel

Drömmer du om en elcykel men saknar pengar för att köpa en? Inga problem! Är du händig kan du bygga om en vanlig cykel för en bråkdel av kostnaden.

Många drömmer om en lyxig elcykel, men vill man ha en av hyfsat bra kvalitet får man vara beredd att betala från 10 000 kronor och uppåt. Är du händig och råkar ha en bra cykel stående finns det en smartare lösning – bygg en själv och spara tusenlappar. Alla delar du behöver finns att köpa och vill du göra det riktigt enkelt för dig kan du investera i ett färdigt kit.

Förutom en cykel och ett kit med elmotor, batteri och kablar behöver du också en del verktyg. En borrmaskin och basverktyg som skruvmejslar och skalverktyg, avbitare och kniptång underlättar mycket. En cykel är inte så billig i sig och därför vill du använda bra redskap, så att du minimerar risken för misstag och skador på cykeln och utrustningen.

Att bygga sin första elcykel

Har du aldrig byggt en elcykel förut kan det var väl värt att sätta sig in i vad det handlar om – innan du börjar bygga. På Youtube finns många videos där entusiaster visar hur man gör och du kan också få tips om vad du ska tänka på och hur du undviker misstag. Lyssna noga, för klantiga och onödiga misstag kan bli ganska kostsamma.

Det finns flera svenska webbutiker som säljer kit och reservdelar till elcyklar. Men om du vill bygga så billigt som det bara går kan det vara värt att importera delarna själv – från Kina. Tänk bara på att det kan tillkomma kostnader för skatt och tull, så att du tar med det i beräkningen. Om något skulle visa sig vara defekt får du också vara beredd på lite väntetid innan någon ersättningsvara skickas till dig.

Personer som har köpt delar från Kina vittnar om att det faktiskt är enklare än man tror att beställa via internet. Delarna brukar vara väl inpackade och om något skulle strula så brukar företagen se till att felet rättas till. Ibland kan leveransen till och med gå snabbare än om man skulle beställa inrikes – vilket är både skrämmande och rätt fantastiskt.

Undvik fallgropar – köp elcykelkit

Tänk på att om du köper en ny cykel för att bygga om till elcykel så gör du rent formellt åverkan på cykeln. Det innebär att du kan få väldigt svårt att framställa krav och utnyttja garantin, om det skulle behövas. Delarna till elcykel-kit kan säljas med eller utan garanti. Vanligtvis har du åtminstone viss garanti på motor och batteri, men i praktiken beror batteriets livslängd på många faktorer (skötsel, laddning, temperatur, förvaring).

Om du köper utrustning i Sverige har du alltid konsumentköplagen att stödja dig emot, om något skulle visa sig vara felaktigt. Du har 3 års reklamationsrätt för ursprungliga fel, men efter ett halvår kan det vara svårt att bevisa att felet faktiskt var ursprungligt. Handlar du från Kina har du ingen garanti, men å andra sidan kanske du kan köpa utrustning 3 gånger för samma pris som ett kit i Sverige.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *