Bra elcykelbatteri till din elcykel

elcykelbatteri

För att en elcykel ska få så bra räckvidd som möjligt behövs ett bra batteri. Men hur hittar man ett bra batteri till elcykel?

Ett dåligt elcykelbatteri gör ingen glad, så satsa på bra kvalitet redan från början. Med ett rejält och pålitligt batteri kan du cykla långt på en laddning och du får också mer kraft i uppförsbackar och snabbare acceleration. Det kan vara svårt att välja batteri enbart utifrån att läsa tillverkarens specifikationer. Här anges vanligtvis bara batteriets spänning (V) och antal ampere-timmar (Ah), vilket brukar räknas om till kapacitet i wattimmar (Wh).

Vilken effekt har ett elcykelbatteri?

Det du kan utläsa genom dessa data är hur mycket energi som finns lagrat i batteriet. Genom att välja ett stort batteri (högre Wh) får du vanligtvis högre prestanda och längre körtid. Eftersom du har stor marginal uppåt får du ofta också ett batteri med längre livslängd, eftersom kapaciteten brukar avta gradvis, med tiden. Du riskerar alltså inte att batteriet blir slött efter en kort tids användning.

Det du inte ser genom att läsa informationen är vilken typ av celler som finns i batteriet. Fakta om batteriets uppbyggnad är av någon anledning hemligt eller anses ointressant för användaren. Är du nyfiket lagd kanske du inte nöjer dig utan vill veta mer. Men för att få veta vilken sorts celler batteriet består av eller hur batteriet är byggt måste du i regel vända dig till tillverkaren för att få svar.

Byta ut celler i elcykelbatteri

Det finns dock vissa entusiaster, som Alex Storborg på Envolt (en firma som renoverar batterier) som helt sonika öppnar upp batterier för att lära sig mer. Detta är inget man bör ägna sig åt om man inte vet vad man gör, men för professionella cykelreparatörer är det ett effektivt sätt att skaffa mer information. Genom att byta celler i ett trött batteri kan det bli mycket effektivare och få längre livslängd.

Cellbyte är dock något som bör göras av en professionell firma. Tänk på att om du själv öppnar upp ett batteri eller gör åverkan på det så gäller inte vare sig garanti eller försäkring. Batterier är heller inga leksaker, utan ett felaktigt batteri kan vara osäkert och rent av brandfarligt. Detsamma gäller för laddaren – är sladden eller kontakten skadad ska den bytas ut – försök inte laga själv!

Dessa faktorer påverkar

Det går inte att ange exakt hur långt ett batteri ska räcka, utan en mängd yttre faktorer spelar in. Det här påverkar hur långt du kan cykla på en laddning:

 1. Temperaturen – Om temperaturen är under 20 grader sägs batteriets effekt minska med ca 0,5 % per gradantal. Om du cyklar när det är 0 grader utomhus får du alltså räkna med en effektreduktion på 10%. Cyklar du vintertid när det är -10 grader är reduktionen ca 15%.
 2. Belastning – Både din egen vikt, cykelns vikt och det du har med dig spelar in. Hög vikt och tung last ger kortare körsträcka.
 3. Kuperad terräng – backar och svåra kurvor kräver mer av batteriet.
 4. Underlaget – mjukt eller hårt underlag påverkar batteriets effekt
 5. Vinden – Medvind gör att du kan cykla längre, medan motvind har motsatt effekt.
 6. Däcktryck – Lågt däcktryck förkortar körsträckan
 7. Cykelns underhåll – en välskött och oljad cykel är mest effektiv

Så här förlänger du livslängden på ditt batteri

 1. Undvik att batteriet laddar ur helt
 2. Se till att batteriet är rumstempererat när du laddar
 3. Låt inte batteriet stå i solen och skydda det från värme.
 4. Använd rätt laddare

Om batteriet ska förvaras en tid bör laddningsnivån ligga mellan 60% – 80%. Underhållsladda batteriet i ca 2 timmar en gång i månaden även om det inte används. Om du har förvarat batteriet (låtit det ligga oanvänt) en längre tid bör det laddas upp fullt i 24 timmar två gånger innan det används igen. Tänk på att aldrig använda ett trasigt eller skadat batteri.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *